torstai 13. tammikuuta 2011

Bal d'Afrique (EdP)



Parfyymitalo: Byredo

Byredo on pieni, mutta jo melko arvostettu parfyymitalo Ruotsinmaalta. Suomesta Byredon tuotteita ei saa, mutta maailmalla isot tavaratalot kuten Barney's New Yorkissa, Le Bon Marché Pariisissa ja lähempänä NK Tukholmassa ovat löytäneet tämän pikantin sarjan valikoimiinsa. Korjaus: Helsingissä Gaudetessa on näitä ihanuuksia tarjolla. Tukholmasta löytyy myös Byredon oma liike Sturegallerianin läheisyydestä.

Bal d'Afrique on saanut innoituksensa 1920-luvun Pariisista ja sen iloisesta sekoituksesta avantgardea ja afrikkalaisia kulttuureja. Yksi esikuva tuoksulle on tanssijatar Josephine Baker, joka tuli kuuluisaksi estottomasta ja modernista tanssistaan, jota hän esitti vähän peittävässä banaaniasussa Pariisin Folies-Bergères-teatterissa.

Ensituoksu: Ensituoksu on kirpeän sitruksinen ja bergamottinen. Taustalta esiin hiipii pehmeä kehäkukan ja bucchun aromi.

Sydäntuoksu: Melko pian tuoksu muuntuu iholla todella mielenkiintoiseksi. Sitä voisi lähinnä kuvailla todellakin aavistuksen hikisen tanssijattaren iholla viivähtäväksi hedelmäiseksi tuoksuksi. Jasmiini tuo mukanaan tiettyä sensuelliutta, orvokki pitää tuoksun balanssissa ja tuo vähän viattomuutta ja syklaami lisää sekoitukseen vihreyttä.

Pohjatuoksu: Tuoksun pohjalla on varsinainen syke ja meininki. Tumma meripihka, mausteet, vetiver, seetri ja myski tekevät parfyymistä todella persoonallisen. Vaikka tässä tuoksussa on monia voimakkaita ainesosia, se on itseasiassa yllättävän lempeä ja rauhallinen kokonaisuus. Tuoksu kestää aamusta iltapäivään ja muuttuu loppuvaiheessa lämpimäksi ja hennoksi vivahteeksi iholle.

Omat fiilikset: Tuoksuna tämä on todella vaikea määriteltävä. Siinä on hedelmää, itämaisuutta, kukkia ja puita. Mutta yhdistelmä on varsin kekseliäs ja kerrankin parfyymi tuoksuu juuri siltä miltä se lupaa. Minua tämä tuoksu muistuttaa itse asiassa Moulin Rouge -elokuvan intensiivisestä tangokohtauksesta. Siinä on peiteltyä seksuaalisuutta, intohimoa, teatraalisuutta ja kuitenkin koko ajan aavistuksen kieli poskessa mennään. Tämä ei ole viaton tuoksu, mutta ei kuitenkaan liian vihjaileva edes päiväkäyttöön. Minä tykkään.

Kuva: Byredo

2 kommenttia:

  1. Käsitykseni mukaan Gaudetesta saa Byredon tuoksuja!

    VastaaPoista
  2. Näinpä näyttäisi tosiaan olevan. Eli Helsingistä Gaudetesta (Fredrikinkatu 35) tätä sarjaa ainakin löytyy. =)

    VastaaPoista